خانه تیوان یوتاب اداره ثبت شرکت ها تغییرات شخصیت حقوقی انتخاب بازرس شرکت – زمان انتخاب بازرسین قانونی شرکت – انتخاب حسابرس شرکت

انتخاب بازرس شرکت – زمان انتخاب بازرسین قانونی شرکت – انتخاب حسابرس شرکت

تاریخ به‌روزرسانی : 01/11/2020

انتخاب بازرس شرکت از رکن های تاثیرگذار و اصلی در شرکت های سهامی انتخاب بازرس می باشد که نمی توان از ان چشم پوشی نمود. سهامداران شرکت ها که صاحبان اصلی شرکت می باشند، برای مدیریت بهتر و باکیفیت تر امور شرکت، هیئت مدیره ای را منصوب می نمایند که با توجه به اختیارات وسیع آنان لازم است افراد دیگری بر این هیئت نظارت داشته باشند و گزارشی از عملکرد امور شرکت و هیئت مدیره به سهامداران تقدیم نماید. بنابراین انتخاب بازرسین شرکت از مهمترین امور بعد از ثبت شرکت یا در حین ثبت شرکت می باشد. ( هزینه انتخاب بازرس شرکت – صورتجلسه انتخاب بازرس شرکت در این مطلب توضیح داده می شود)

نکته مهم در خصوص مدت فعالیت بازرسین در ثبت شرکت ها این است که بازرسین برای یک سال مالی انتخاب می شوند که گاهاً با سال شمسی اشتباه گرفته می شود. بسته به این که سال مالی شرکت از چه تاریخی شروع و به چه تاریخی ختم می شود، مدت فعالیت بازرسین متفاوت می باشد. در اکثر شرکت ها و موسسات سال مالی شرکت از اولین روز فروردین ماه شروع و تا آخرین روز اسفند همان سال ادامه می یابد که مدت تصدی بازرسین این شرکت ها نیز به همین صورت می باشد.

انتخاب بازرس

بازرسان شرکت های سهامی

انتخاب اولین بازرسان در شرکت های سهامی بعد از ثبت شرکت سهامی خاص توسط مجمع عمومی موسسین و طی صورتجلسه که به امضاء کلیه سهامداران می رسد، صورت می گیرد و باقی بازرسان و برکناری آنان نیز از وظایف مجمع می باشد. تعداد بازرسین در شرکت های سهامی می بایست حداقل دو نفر باشد.

یک بازرس اصلی و یک بازرس علی البدل (با استناد به اساسنامه شرکت سهامی خاص) تا در صورت بروز هرگونه مشکل برای بازرس اصلی، بتواند به صورت موقت وظایفش را انجام دهد.

نکته: برابر ماده ۱۵۰ اصلاحی درصورتی که شرکت سهامی دارای چندین بازرس باشد، میبایست کلیه آن ها یک گزارش تهیه کنند ولی درصورت اختلاف با یکدیگر باید هر یک از اشخاص نظر خود را اعلام نموده و موارد اختلاف را نیز ذکر کنند.

بازرسان در شرکت های مسئولیت محدود

در شرکت های با مسئولیت محدود هنگامی که تعداد شرکا از ۱۲ نفر تجاوز کند، شرکت موظف به تشکیل هیئت نظار می باشد که مرکب از حداقل ۳ نفر می باشد و وظایف بازرس را در این نوع شرکت ها برعهده دارد.

هیئت نظار را مجمع عمومی شرکاء در اولین سال انتخاب مدیریت خود اعلام می نماید و پس از آن می بایست هر ساله سمت هایشان را تمدید و یا اعضاء جدید را انتخاب نمایند. در این نوع شرکت ها هیئت نظار باید از میان شرکاء شرکت انتخاب شوند.(برخلاف شرکت های سهامی که باید خارج از اعضاء هیات مدیره باشند) اتخاذ تصمیم نیز با اکثریت آراء صورت می گیرد.

بازرسان شرکت های تضامنی

از آنجایی که قانون به تمامی شرکاء شرکت های تضامنی این اجازه را داده است که به صورت مستقیم به مداخله و نظارت امور شرکت بپردازند، تعیین بازرس را اجبار ننموده و هر یک از شرکاء می توانند به بازرسی امور شرکت بپردازند. اما درصورتی که شرکاء بخواهند برای نظارت هر چه بیشتر و بهتر شرکت خود بازرس انتخاب نمایند، از نظر قانون این موضوع بلاء مانع می باشد.

وظایف بازرسین شرکت

وظایف بازرسان شرکت بر اساس قانون به شرح زیر می باشد:

۱. نظارت بر امور هیئت مدیره

مطابق ماده ۱۴۸ لایحه قانونی ۱۳۴۷ بازرسین مکلفند در مورد صحت و درستی تصویب ترازنامه شرکت که مدیران برای تسلیم به مجمع عمومی تهیه می کنند، اظهارنظر نمایند و درصورتی که مدیران مجمع عمومی را دعوت نکنند بازرس موظف است به درخواست سهامدارانی که مالک حداقل یک پنجم سرمایه هستند، مجمع را دعوت نماید.

همچنین باید در مورد سهام وثیقه ای مدیران و تعداد این نوع سهام در صندوق شرکت نیز تحقیق و در صورت تخلف به مجمع عمومی عادی اطلاع دهند.

۲. بررسی حساب ها

بازرسین می بایست به بررسی صورت دارایی و صورتحساب ها و حساب سود و زیان و صحت و سقم اعداد و ارقام موجود در آن ها بپردازند و اصالت اوراق و اسناد را تائید کنند. از دیگر وظایف بازرس می توان به این مورد اشاره کرد که از حقوق صاحبان سهام طبق اساسنامه شرکت اطمینان حاصل کند. زیرا حقوقی نظیر تقسیم سود و حق رای باید عادلانه و مطابق اساسنامه شرکت باشد.

۳. اطلاع رسانی

بازرس می باست اطلاعات تخصصی مورد نیاز امور بازرسی را دارا باشند به طور مثال پاسخگوی سهامداران و مقامات قضایی در خصوص وضعیت حساب های شرکت باشند و یا گزارش های مختلفی را به مجامع عمومی ارائه نمایند من جمله گزارش جامع و کامل به مجمع عمومی سالیانه که این گزارش باید از ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع در مرکز شرکت جهت مطالعه سهامداران آماده باشد. مادامی که تخلفی در شرکت احراز شود، وظیفه  بازرسین شرکت می باشد که به مراجع قضایی اطلاع دهند.

درصورتی که در شرکت تخلف یا قصوری رخ داده باشد، بازرسین می بایست به اولین مجمع عمومی عادی یا فوق العاده گزارش دهند و چنانچه از وقوع جرم در شرکت مطلع شوند، ضمن تهیه گزارش برای اولین مجمع عمومی، به مراجع قانونی نیز باید اطلاع دهند. چنانچه بازرس از انجام درست این ماموریت سر باز زند، مسئولیت بازرس نسبت به شرکت و ثالث تضامنی نیست و اشتراکی میباشد.

نکته: گزارشاتی که بازرس می بایست به مجمع عمومی فوق العاده بدهد از این قرار است: گزارش افزایش سرمایه شرکت، کاهش سرمایه شرکت، گزارش حق تقدم سهامداران در صورت افزایش سرمایه.

نکته: چنانچه مجمع عمومی تعیین بازرسین را انجام نداده باشد یا در صورت امتناع ورزیدن یا ناتوانی بازرسین از دادن گزارش، برابر ماده ۱۵۳ صاحبان سهام می توانند از رئیس دادگاه تقاضا کنند تا طبق مندرجات اساسنامه، بازرسین را انتخاب نماید. بازرسان انتخاب شده توسط دادگاه تا انتخاب بازرس جدید توسط مجمع عمومی عادی باید به وظایف خود عمل کنند.

شرایط انتخاب بازرسین

نکته مهم در انتخاب بازرس موارد زیر می باشد که هر شخص حقیقی یا حقوقی قادر به انتصاب این سمت نمی باشند. از مواردی که اشخاص نمی توانند به عنوان بازرس منصوب شوند می توان به نکات زیر اشاره نمود:

شرایط انتخاب بازرسین

  1. افرادی که دارای سوء پیشینه کیفری باشند و مرتکب جرم هایی از قبیل: خیانت در امانت، کلاهبرداری و اقدام در حکم آن ها، سرقت، اختلاس، تدلیس، تصرف غیر قانونی در اموال شده اند.
  2. مدیرعامل، اعضای هیئت مدیره و خویشاوندان سببی و نسبی ایشان.
  3. هر فردی که خود یا همسرش از مدیر عامل یا هیئت مدیره شرکت حقوق دریافت می کند.
  4. اشخاصی که همزمان در موسسات وابسته به دولت یا شهرداری اشتغال داشته یا نماینده مجلس باشند.
  5. افرادی که حکم ورشکستگی آن ها صادر شده باشد.

مطابق ماده یک آیین نامه، شرایط داوطلبان سمت بازرسی به شرح زیر می باشد:

  1. حسن شهرت داشتن.
  2. درجه لیسانس یا بالاتر در یکی از رشته های متناسب با مسئولیت بازرسی را دارا باشند.
  3. حداقل ۵ سال سابقه متناسب با وظایف بازرسی داشته باشند.

نکته: در قانون تجارت هیچگونه منعی در رابطه با انتخاب بازرس از میان سهامداران وجود ندارد.

شیوه عزل بازرسین شرکت

بازرسان در شرکت های سهامی با رای اکثریت حاضران در مجمع عمومی عادی یا مجمع عمومی فوق العاده قابل عزل می باشند. لیکن در همان مجمع می بایست جایگزین آنان را معرفی نمایند.

حق الزحمه بازرسین شرکت – حقوق بازرسین شرکت ها

طبق ماده ۱۵۵ لایحه قانونی ۱۳۴۷ حق الزحمه بازرسین شرکت بر عهده مجمع عمومی عادی می باشد و با حجم کار بازرس و البته درآمد شرکت متناسب می باشد. هزنیه انتخاب بازرس شرکت با این معقوله متفاوت می باشد.

مدارک لازم جهت انتخاب بازرسین شرکت

  1. مدارک هویتی مدیران و شرکاء یا سهامداران و بازرسین شرکت مورد نظر (شناسنامه و کارت ملی).
  2. سربرگ شرکت جهت پرینت صورتجلسه انتخاب بازرس.
  3. مدارک هویتی شرکت (اساسنامه – اظهارنامه – شرکتنامه – میزان آخرین سهام و یا میزان سرمایه هر شخص حقیقی و حقوقی)
  4. با هماهنگی موسسه ثبتی ذهن ناب تعیین جلسه و حضور تمامی شرکاء یا سهامداران و یا اکثر شرکاء سهامداران در جلسه تعیین شده.
  5. درصورتی که جلسه با حضور اکثریت برگزار شود، آگهی دعوت روزنامه کثیر الانتشار که به چاپ رسیده (تنظیم شده توسط موسسه)
  6. درصورتی که یکی از شرکاء یا سهامدارن حقوقی باشد نامه نمایندگی و معرفی شخص نماینده (تنظیم شده توسط موسسه)

هزینه تنظیم صورتجلسه انتخاب بازرس شرکت

  • پرداخت حق الوکاله وکیل
  • پرداخت حق الثبت صورتجلسه انتخاب بازرسین.
  • تنظیم و ثبت صورتجلسه انتخاب بازرسین.
  • ورود سیستمی صورتجلسه تنظیم شده توسط موسسه.
  • پرداخت هزینه روزنامه های رسمی و روزنامه کثیرالانتشار صورتجلسه انتخاب بازرسین.
  • تنظیم و ثبت اشخاص حقوقی شرکت از جمله معرفی نامه اشخاص حقوقی و استعلام های مربوطه برای اشخاص حقوقی.
  • آگهی دعوت روزنامه کثیرالانتشار در صورت تشکیل جلسه با حضور حداکثریت سهامداران یا شرکاء.
  • انتخاب بازرس در شرکت ها و موسسات غیرتجاری در شهرستان ها و شهر هایی به جز تهران با هزینه کمتر و بدون وکیل انجام می شود.

صورتجلسه انتخاب بازرسین شرکت

در صورتجلسه انتخاب بازرس شرکت می بایست ابتدا مشخصات شرکت از جمله نام, شماره ثبت, شناسه ملی و میزان سرمایه شخصیت حقوقی را بنویسید.

سپس تاریخ و ساعت جلسه (مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده – مجمع عمومی عادی سالیانه) که با حضور کلیه یا اکثریت برگزار می گردد, در محل قانونی شخصیت حقوقی را مشخص کنید. شرکت های سهامی می بایست نسبت به ماده ۱۰۱ قانون تجارت مربوط به انتخاب هیات رئیسه جلسه اقدام کنند.

دستور جلسه انتخاب بازرس شرکت

دستور صورتجلسه را مورد نظر انتخاب بازرس می باشد. سپس متن زیر را در صورتجلسه تایپ کنید.

موسسه/آقای/خانم ……… به شناسه ملی/شماره ملی ………. به عنوان بازرس اصلی و موسسه/آقای/خانم …… به شناسه ملی/شماره ملی ………. به عنوان بازرس علی البدل برای ۱ سال مالی انتخاب گردیدند.

بازرسان می بایست تعهد و اقرار می کنند که دارای سوء ِپیشینه کیفری نبوده و ممنوعیت های مندرج در اصل ۱۴۱ قانون اساسی و مواد ۱۱۱ و ۱۴۷ لایحه اصلاحی قانون تجارت مشمول آنان نمی باشد و با امضا ذیل این صورتجلسه ضمن تایید مفاد فوق بدینوسیله قبولی سمت خود را اعلام میداریم.

سپس در انتها به یکی از اعضاء هیات مدیره یا شرکاء یا سهامداران وکالت با حق توکیل به غیر می دهید که درصورت آگهی شدن صورتجلسه تنظیم شده توسط شما به اداره ثبت شرکت ها مراجعه و آگهی ثبت را تحویل بگیرد.

سخن پایانی در زمینه انتخاب بازرس شرکت

برای کسب اطلاع از قیمت تنظیم و ثبت صورتجلسه انتخاب بازرسین شرکت بعد از تکمیل و ارسال فرم و مدارک خواسته شده فوق حتماً با موسسه ثبتی ذهن ناب تماس حاصل فرمائید تا تفاوت را احساس کنید.

فرم تصویب ترازنامه شرکت

توجه داشته باشید کلیه زمان در نظر گرفته برای ثبت صورتجلسه انتخاب بازرس شرکت زمانی بین ۷ الی ۱۵ روز کاری انجام می باشد و هیچ فرقی ندارد که چه تعداد عضو, چه مقدار سرمایه و چه تعداد شریک یا سهامدار داشته باشد.

این زمان از تحویل و تکمیل اوراق و صورتجلسه مهر و امضاء شده به موسسه ثبتی ذهن ناب حساب می شود.

موسسه ثبتی ذهن ناب اولین در بهترین ها

ثبت را به ما بسپارید و تغییرات را با ما تجربه کنید

جهت هرگونه مشاوره ثبت برند با ما تماس بگیرید

موسسه ثبتی ذهن ناب جهت ثبت صورتجلسه انتخاب بازرس شرکت ها و موسسات غیرتجاری شما از هرکجا آمادگی همراهی را دارد.