ثبت موسسه غیرتجاری که با توجه به انواع موسسات غیر تجاری در هزینه و مدارک و مراحل ثبت متفاوت میباشند و در سامانه ثبت ماهیت مییابند تشریح داده شده است. پس از تصمیم برای ثبت موسسه غیر تجاری و انتخاب نوع موسسه برای ثبت موسسه غیر تجاری به نکاتی در مورد ثبت موسسات یا تاسیس موسسه غیر تجاری میپردازیم تا با دید باز و روشن تصمیم به ثبت موسسه غیر تجاری بگیرید. با ما تا پایان مطلب همراه باشید.
تعریف موسسات غیر تجاری به زبان ساده و طبق قانون
باتوجه به تاسیس موسسه تعریف طبق قانون و به زبان ساده بهشرح زیر ارائه میگردد:
تعریف موسسات غیر تجاری طبق قانون:
طبق قانون تجارت ماده ۵۸۴ تعریف موسسات غیرتجاری به اینصورت میباشد:
تشكيلات و مؤسساتی كه برای مقاصد غيرتجارتی تاسیس شده یا بشوند از تاریخ ثبت مخصوصی که وزارت عدلیه معین خواهد کرد شخصیت حقوقی پیدا میکنند.
همچنین طبق آئیننامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیرتجاری مصوب سال ۱۳۳۷ ماده یک تعریف موسسات غیر تجاری به اینصورت میباشد:
مقصود از تشکیلات و موسسات غیرتجارتی مذکور در ماده ۵۸۴ قانون تجارت کلیه تشکیلات و موسساتی است که برای مقاصد غیرتجارتی از قبیل امور علمی یا ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل میشود اعم از آنکه موسسین و تشکیل دهندگان قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند. تشکیلات و موسسات مزبور میتوانند عناوینی از قبیل انجمن، کانون یا بنگاه و امثال آن اختیار نمایند ولی اتخاذ عناوینی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارد برای موسسات مزبور ممکن نخواهد بود.
تعریف طبق قانون:
ماده ۵۸۴ قانون تجارت: تشكيلات و موسساتی كه برای مقاصد غيرتجارتی تاسیس شده یا بشوند از تاریخ ثبت مخصوصی که وزارت عدلیه معین خواهد کرد شخصیت حقوقی پیدا میکنند.
ماده ۱ آئیننامه اصلاحی ثبت تشکلات و موسسات غیرتجاری:
مقصود از تشكیلات و موسسات غیرتجاری مذکور در ماده ۵۸۴ قانون تجارت كلیه تشكیلات و موسساتی هستند كه برای مقاصد غیرتجاری از قبیل امور علمی و ادبی و امور خیریه و امثال آن تشكیل میشود اعم از آنكه موسسین و تشكیل دهندگان قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند.
تعریف موسسات غیرتجاری به زبان ساده
موسسات غیرتجاری موسساتی هستند که به انجام امور غیرتجاری و غیربازرگانی برخلاف انواع شرکتهای ثبتی فعالیت دارند و هدف شرکاء از تشکیل این نوع شخصیت حقوقی ایجاد سود و منفعت مالی (موسسات انتقاعی) و یا امور خیریه و عدم دریافت سود بین شرکاء (موسسات غیرانتفاعی) میباشد.
موسسات انتفاعی و یا غیرانتفاعی از تاریخ ثبت, شخصیت حقوقی پیدا میکنند و میتواند عناوینی از قبیل انجمن, کانون, بنگاه جمعیت و موارد دیگری را برای خود اتخاذ نماید. از امتیازات موسسه غیرتجاری در شرایط خاص به عدم پرداخت مالیات اشاره کرد که میبایست از اداره مالیات استعلامهای لازم را بهعمل آورد.
انواع موسسات غیر تجاری در ایران
طبق ماده ۲ آیین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیر تجاری, اینگونه موسسات به دو نوع تقسیم می گردند:
- موسسات غیرتجاری انتفاعی: موسساتی که به قصد جلب منافع مادی و تقسیم سود بین خود و دیگران تشکیل میشوند. به طور مثال موسسات فنی, خدمات شهری, موسسات حسابرسی, دفاتر وکالت یا حقوقی, مطب پزشکی, نمونه ای موسسات انتفاعی میباشند.
- موسسات غیرتجاری غیرانتفاعی: این موسسات هدفشان جذب و تقسیم سود میان اعضاء خود نبوده و در برگیرنده امور حرفهای, فرهنگی, علمی و آموزشی و عامالمنفعه و خیریه میباشد. مانند مدارس, دانشگاهها, موسسات پژوهشی, شهرداریها, سازمانها و نهادهای دولتی, موسسات خیریه.
ثبت موسسه خدماتی
ثبت موسسه خدماتی که اصولاً موسسات انتفاعی میباشند و جهت دریافت سود تاسیس میگردند. در موسسات خدماتی سرمایه میتواند حداقل مبلغ ۱٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال باشد و با وجود دو شریک میتوان آن را تحت عنوان موسسه به ثبت رساند.
مدرک تحصیلی مورد نیاز ثبت موسسه خدماتی هر مدرکی میتواند باشد به شرط آنکه بهصورت مجوزی نخواهید فعالیت داشته باشید.
ثبت موسسه حقوقی
ثبت موسسه حقوقی که اصولاً با جذب منفعت مالی و انتفاعی میباشند توسط اشخاص قابلیت ثبت دارند. در موسسات حقوقی میبایست حداقل یک شخص که دارای پروانه وکالت میباشند شریک و عضو اصلی هیات مدیره و دارای حق امضاء باشد.
لازمه ثبت موسسات حقوقی اخذ مجوز از کانون وکلا توسط وکیل دارای پروانه وکالت و یا وکیل دادگستری میباشد. لازم به ذکر میباشد که پروانه وکیل از هر شهری صادر شده باشد مجوز ثبت موسسه حقوقی فقط در آن شهر اعتبار دارد.
ثبت موسسه حسابداری
ثبت موسسه حسابداری که توسط اشخاص دارای صلاحیت امکانپذیر میباشد با حداقل مبلغ ۱٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال سرمایه و حداقل دو شریک امکان ثبت دارد. موسسات حسابداری اصولاً انتفاعی و جهت کسب سود تاسیس میشوند.
درصورتی که به دنبال ثبت موسسه حسابرسی هستید میبایست مدرک تحصیلی اعضاء هیات مدیره حسابداری و عضو انجمن حسابداران رسمی ایران باشند.
ثبت موسسه داوری
موسسات داوری که موسسه کاملاً حقوقی میباشد تحت نظارت حداقل دو وکیل دادگستری امکانپذیر میباشد. موسسات داوری اصولاً انتفاعی و جهت کسب سود تاسیس میگردند.
امور مربوط به داوری شامل موارد مربوط به داوری بین دو یا چند شخص حقیقی و یا حقوقی, امور مرتبط به ساختمان, تجارت الکترونیک, سرمایهگذار و مواردی از این قبیل میباشد.
ثبت موسسه آموزشی
ثبت موسسات آموزشی در ایران به دو قسمت تقسیم می شود.
- موسساتی که جهت آموزش افراد زیر هجده سال فعالیت دارند و میبایست مجوز خود را از آموزش و پرورش اخذ نمایند.
- موسساتی که جهت آموزش افراد بالای هجده سال فعالیت دارند و میبایست مجوز خود را از وزارت علوم و تحقیقات اخذ نمایند.
در موسسات آموزشی مجوز اخذ شده دارای زمان میباشد و هر چند سال یکبار با توجه به اساسنامه تنظیم شده میبایست سمتها و وضعیت امضاء تعیین و تکلیف گردد.
ثبت موسسه هنری
موسسات هنری به دوصورت انتفاعی و غیرانتفاعی قابلیت ثبت دارند و در هر دوصورت نیاز به اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد هستند.
موسسات هنری انتفاعی
موسسات هنری انتفاعی موسساتی هستند که باتوجه به کسب سود و منفعت ثبت میگردند و اصولاً جهت آموزش امور هنری مانند بازیگری و موسیقی و موارد مشابه ثبت میگردند.
موسسات هنری غیر انتفاعی
موسسات هنری غیرانتفاعی که اصولاً توسط دولت و یا افراد خیر جهت آموزش و پرورش جامعه تاسیس میگردند و هیچگونه سود و منفعتی به موسسین و اداره کنندگان تعلق نمیگیرد.
ثبت موسسه خیریه
ثبت موسسات خیریه که غیرانتفاعی و توسط دولت و یا افراد خیر دایر میگردد و میبایست از پلیس امنیت مجوز خود را دریافت و به فعالیت بپردازند. فعالیت موسسات خیریه اصولاً در زمینه درمانگاهها و موسسات آموزشی و مواردی از این قبیل صورت میپذیرد.
شرایط ثبت موسسه غیر تجاری
شرایط ثبت موسسه غیر تجاری چه انتفاعی باشد و چه غیرانتفاعی به شرح زیر میباشد. لازم به ذکر است که علاوهبر شرایط احراز ثبت میبایست تمامی اوراق موسسات غیر تجاری از جمله اساسنامه, تقاضانامه تاسیس موسسه, مجمع عمومی موسسین یا هیئت امناء و هیات مدیره موسسه تنظیم و ثبت گردد.
موضوع تاسیس موسسه
طبق قانون تجارت ماده ۵۸۴ و طبق آئین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیرتجاری مصوب سال ۱۳۳۷ ماده یک موضوع موسسات غیرتجاری به اینصورت میباشد:
موسسات غیر تجاری برای مقاصد غیرتجارتی با موضوعاتی از قبیل امور علمی یا ادبی یا امور خیریه و امور حقوقی و امور آموزشی و از قبیل این موضوعات تشکیل میشود و با عناوینی از قبیل انجمن، کانون یا بنگاه و امثال آن ثبت می شوند.
نکته: موضوعاتی که مجوزی است اگر در موضوع اساسنامه آورده شود باید جواز آن موضوع را از مرجع صادر کننده جواز, کسب کرد.
دسته بندی موسسات غیر تجاری
موسسات غیر تجاری به دو دسته تقسیم می شود:
- موسسات غیر تجاری غیرانتفاعی.
- موسساتی که مقصود از تشکیل آن جلب منافع و تقسیم آن بین اعضاء خود نباشد.
موسسات غیر تجاری انتفاعی
موسساتی که مقصود از تشکیل آن ممکن است جلب منافع مادی و تقسیم منافع مزبور بین اعضاء خود یا غیره باشد مانند: کانون فنی و حقوقی و غیره. (ثبت اینگونه موسسات غالباً با مجوز صورت میپذیرد)
شرح موسسات غیر انتفاعی
اینگونه موسسات قسمتی از زیر مجموعه موسسات غیرتجاری میباشند که نوع و سبک فعالیت و اهداف تاسیس آنها کسب سود و منفعت و تقسیم نمودن آن مابین اعضاء نیست. این نوع از موسسات در قالب احزاب سیاسی، انجمنهای اسلامی، موسسات خیریه، صندوقهای قرضالحسنه، دیگر سازمانها تشکیل میشوند.
برای به ثبت رساندن این نوع از موسسات، اداره ثبت شرکتها پیش از هر چیزی وظیفه دارد که در زمان وصول درخواست کتبی مبنی بر ثبت و تاسیس آنها، مراتب را از اداره کل نیروی انتظامی استعلام و بعد از دریافت تاییدیه و جواب مثبت، موسسه درخواستی را به ثبت برساند.
باید اشاره کنیم که برای تشکیل موسسات غیرتجاری حداقل نیاز به دو شخص میباشد و همچنین سرمایه مورد نیاز هم برای تشکیل موسسات غیر تجاری حداقل یک میلیون ریال میباشد.
قابل ذکر است که مؤسسات غیرتجاری را هم مانند شرکتهای تجاری در اداره ثبت شرکتها (در تهران) و در دایره ثبت شرکتهای اداره ثبت در مرکز اصلی مؤسسه (در شهرستانها) به ثبت میرسانند و باید تمامی قوانین و مقررات قید شده در آئیننامه اصلاحی ثبت و تشکیل موسسات غیرتجاری که در سال 1337 در مورد آنها به تصویب رسیده است، رعایت گردد.
تعریف موسسه انتفاعی
موسسات انتفاعی یک نوع از موسسات غیرتجاری است که هدف اعضاء از تشکیل و عضویت در آن، کسب سود و منفعت و تقسیم نمودن آن میان اعضاء موسس است. این نوع از موسسات را با اهداف غیرتجاری تشکیل میدهند و در غالب انواع مختلف آموزشگاههای علمی، ادبی، هنری، فنی، کلاسهای آموزش زبان، موسسات و مدارس آموزش غیرانتفاعی و موارد مشابه دیگر صورت میگیرد.
برای تاسیس و فعالیت در این نوع از موسسات باید شرکت را حتماً در قالب یک موسسه غیر تجاری به ثبت رساند و همینطور برای تاسیس آنها نیاز است که جواز رسمی از سازمان مربوطه برای آغاز فعالیت اخذ گردد.
تعیین نام موسسه غیر تجاری در زمان تاسیس
در نام موسسات غیر تجاری میبایست عبارت (موسسه غیرتجاری) قید شود. به زبان سادهتر میتوان گفت در تمامی اوراق و اطلاعیه و سربرگ موسسه و هرجایی که نام موسسه آورده میشود باید در کنار نام موسسه عبارت «موسسه» قید شود.
در حال حاضر بهعلت وجود ثبت موسسات زیاد در ایران نامهای تکسیلابی تا سهسیلابی تقریباً ثبتشان سخت شده است ولی شرکت ثبتی تیوان میتواند در این مرحله برای اخذ نامهای تکسیلابی به بالا شما را یاری رساند. در اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری پس از تعیین نام موسسه, نام تائید شده به مدت ۶۰ روز برای آن موسسه غیرتجاری محفوظ می ماند و بعد از آن هر شخص دیگری میتواند آن نام را برای موسسه و شرکت خود انتخاب نماید.
برای ثبت موسسه غیر تجاری باید حداکثر پنج نام را برای شرکت ثبتی تیوان یوتاب مشخص کنید که بر اساس اولویت باشد. برای تعیین نام حتماً با کارشناسان تیوان مشورت کنید تا زمان شما برای تعیین نام طولانی نشود و نامهای مجوزی جزء نام شما نباشد.
اصولاً موسساتی که با مجوز فعالیت دارند تعیین نام توسط مرجع صادر کننده مجوز انتخاب میشود.
تعداد شرکاء در موسسه غیر تجاری در زمان تاسیس
تعداد شرکاء در موسسات غیرتجاری حداقل دو شخص میباشد که بهصورت شخصیت حقیقی و یا حقوقی در نظر گرفته میشود و درصورتی که شریک حقوقی باشد میبایست طی معرفینامه این دارای شماره و تاریخ شخص حقیقی را معرفی کند.
حداکثر تعداد شرکاء در موسسات غیرتجاری پیشبینی نشده است, بنابراین حدی برای حداکثر شرکاء در موسسات غیرتجاری تعیین نشده است. عموماً رابطه شرکاء در موسسات غیرتجاری با یکدیگر رابطه کاری میباشد.
لازم به ذکر است که افراد زیر هجده سال درصورتی که جزء شرکاء موسسه باشند میبایست توسط ولی خود عهدهدار مسئولیت شوند و نمی توانند عضو هیات مدیره موسسات غیر تجاری باشند.
سرمایه اولیه موسسه غیر تجاری
سرمایه اولیه موسسه غیر تجاری درصورتی که توسط ارگان دولتی مجوز داشته باشد میتواند صفر باشد ولی در حالت عادی سرمایه موسسات غیرتجاری مبلغ ۱٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال میباشد که بین شرکاء قابل تقسیم میباشد. لازم به ذکر است موسسات غیرتجاری از سرمایه نقدی و غیرنقدی میتوانند بهره بگیرند و نمیتوان سرمایه را به قطعات سهام تقسیم کنند.
سهمالشرکه نقدی موسسات غیرتجاری بهصورت نقدی به بانک پرداخت میشود و یا میتوان آن را به صندوق موسسه و با اقرار نماینده قانونی موسسه همراه خواهد بود.
سهمالشرکه را نمیتوان به شخص دیگری انتقال داد مگر با رضایت عده از شرکاء که لااقل سه چهارم سرمایه متعلق به آنها بوده و اکثریت عددی نیز داشته باشند (طبق اساسنامه تنظیم میگردد). در هیچ مورد اکثریت شرکاء نمیتواند شریکی را مجبور به ازدیاد سهمالشرکه خود کند.
سرمایه موسسات توسط افراد خیر، ادارات دولتی و شرکتهای خصوصی و یا ملی و بینالمللی نیز میتوانند بخشی از سرمایه آن را متعهد گردند و این تعهد در سرمایه موسسه صرفاً به منظور یاری رساندن به آن بوده و هیچگونه نقشی در شراکت در سرمایه ندارد.
اشخاص برای این منظور میتوانند با پرداخت وجه نقد و یا وام بلاعوض و یا کمکهای نقدی این عمل را انجام دهند.
سرمایه نقدی موسسه غیر تجاری
سرمایه نقدی موسسات غیر تجاری که بهصورت نقدی میباشد میبایست توسط شرکاء در حساب موسسه تامین گردد و یا سرمایه نقدی را به حساب صندوق موسسه که توسط اقرارنامه نماینده موسسه تائید گردیده است تامین گردد.
سرمایه غیر نقدی موسسه غیر تجاری
سرمایه غیر نقدی موسسات غیرتجاری که توسط کارشناس دادگستری تائید و به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری میبایست اعلام شود. لازمه تائید سرمایه غیرنقدی گزارش کارشناس دادگستری میباشد یا بهعبارتی هرگاه قسمتی از تعهد مؤسسین بهصورت غیرنقد باشد باید در قبال سرمایه غیرنقدی نظر کتبی کارشناس رسمی وزارت دادگستری اخذ گردد.
آدرس موسسه غیر تجاری در زمان تاسیس
مرکز اصلی موسسه همانجایی میباشد که موسسه میخواهد فعالیت خود را در آنجا انجام دهد. باید توجه داشت که آدرس موسسه بسیار مهم میباشد بهدلیل اینکه حوزه مالیاتی را مشخص میکند.
در حال حاضر موسسه در شرف تاسیس مرکز اصلیش توسط اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری استعلام میشود و باید آدرس با کدپستی همخوانی داشته باشد.
محل قانونی موسسه غیرتجاری میتواند تجاری, اداری و یا مسکونی باشد و باتوجه به موضوع فعالیت این مورد بررسی میشود. بهعنوان مثال مطب و یا دفتر وکالت میتواند از ملک مسکونی جهت فعالیت استفاده کنند.
جهت تعیین محل قانونی موسسات غیرتجاری مجوزی میبایست از مرجع صادر کننده مجوز استعلام اقامتگاه گرفته شود و بعد از بازدید و تائید محل اقامتگاه موسسه غیرتجاری میتوانند آن محل را جهت فعالیت تعیین و انتخاب نمود.
استعلام کدپستی اعلام شده میبایست با پلاک و واحد اقامتگاه موسسه غیرتجاری یکسان باشد و درصورتی که کدپستی اعلام شده پلاک و یا واحد دیگری را مشخص کند میبایست از اداره پست منطقه استعلام کدپستی اخذ گردد.
ثبت شعبه موسسه غیرتجاری در زمان تاسیس
موسسه در شرف تاسیس میتواند دارای شعب مختلف باشد که با اعلام شعب و انجام امور تاسیس شعب برای کمتر شدن هزینه میتوان در ابتداء تاسیس موسسه شعب را اعلام نمود تا از هزینه ها کم کرد. لازم به ذکر است درصورتی که اقدام به تاسیس شعبه در زمان تاسیس داشته باشید در هزینه ثبت موسسه غیرتجاری تاثیری ندارد.
درصورتی که نیاز به تاسیس شعبه در ابتداء زمان تاسیس داشته باشید میبایست نسبت به تکمیل مدارک ثبت موسسه غیرتجاری اقدام کنید.
روزنامه موسسه غیر تجاری در زمان تاسیس
روزنامه موسسه غیر تجاری در زمان تاسیس به دو دسته روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار تقسیم میشود که در زیر کاملاً تشریح داده شده است.
روزنامه رسمی موسسه غیر تجاری
روزنامه رسمی موسسات غیر تجاری از موارد اجباری چاپی میباشد که بعد از تاسیس الزامی است. نحوه چاپ روزنامه رسمی موسسات غیرتجاری بهصورت اینترنتی و نسخه چاپی برای متقاضی ارسال میگردد و میبایست جهت اخذ اظهارنامه پلمپ الکترونیک, افتتاح حساب, اخذ کداقتصادی, طرح جامع مالیاتی و خیلی موارد دیگر ظرف مدت هفت تا ده روز پس از تاسیس موسسه پروسه آن به تکمیل گردد.
روزنامه رسمی موسسات غیرتجاری شامل کلیه امور مربوط به تغییرات موسسه به ثبت رسیده و ثبت موسسه در یک نوبت چاپی میباشد.
روزنامه کثیرالانتشار موسسه غیر تجاری
انتخاب روزنامه کثیرالانتشار موسسه غیرتجاری در موارد که موضوع مجوزی باشد توسط ارگان صادر کننده مجوز انتخاب میشود. لازم به ذکر است که چاپ روزنامه کثیرالانتشار تاسیس اختیاری می باشد.
در روزنامه کثیرالانتشار موسسات موارد از قبیل دعوت شرکاء و کلیه امور مربوط به ثبت و تغییرات به چاپ میرسد. لازم به ذکر میباشد که تغییرات موسسات بهصورت اختیاری در روزنامههای کثیرالانتشار به چاپ میرسد.
مدت فعالیت موسسه غیر تجاری از زمان تاسیس
مدت فعالیت موسسه غیرتجاری میتواند بهصورت محدود و یا نامحدود باشد که این مورد به موضوع فعالیت موسسه و مجوزی که اخذ شده است دارد. بهطور مثال موسساتی که برای انجام پروژهای خاص تاسیس میگردند، عمدتاً بهصورت محدود و مطابق زمانی که در اساسنامه تعیین شده است، به انجام فعالیت میپردازند اما عمده موسسات بهصورت نامحدود تاسیس میشوند.
مدت فعالیت موسساتی که مجوزی هستند درصورت عدم تمدید مجوز عمر موسسه به پایان میرسد. درنتیجه نسبت به تمدید مجوز در زمانهای اعلام شده حتماً باید اقدامات لازم انجام گردد.
سال مالی موسسات غیر تجاری در زمان تاسیس
سال مالی اکثر موسسات از اول فروردین تا آخر اسفند ماه میباشد. در بعضی از موسسات به علت شروع سال مالی متفاوت سال مالی متفاوتی برای آنها در نظر گرفته میشود و درصورتیکه موسسه سال خود را میلادی انتخاب کند سال مالی موسسه بر اساس سال مالی میلادی میباشد.
لازم به ذکر است که در موسسات آموزشی بنا به مجوز اخذ شده احتمال شروع سال مالی از اول مهر ماه و پایان سال مالی آخر شهریور ماه میباشد.
سال مالی موسسات جهت ارائه اظهارنامه مالیاتی بسیار دارای اهمیت میباشد و همچنین اخذ اظهارنامه پلمپ الکترونیک موسسه بنا به سال مالی اقدام میشود.
اعضاء هیات مدیره موسسه غیر تجاری در زمان تاسیس
موسسات غیر تجاری یا توسط مجمع موسسین تاسیس میگردد و یا توسط هیات امناء و در هر دوصورت میبایست حداقل دو نفر شخصیت حقیقی و یا حقوقی مدیریت موسسه را قبول کنند. در موسسات غیرتجاری میتوان مدیران را خارج از شرکاء انتخاب نمود.
در بعضی از ساختارهای حقوقی غیرشرکتی، وظایف هیئت مدیره را هیئت امناء برعهده دارند. مدیران موسسات میتوانند برای مدتی محدود و یا نامحدود منصوب گردند و حدود اختیارات و وظایف آنان مطابق با اساسنامه میباشد. وظایفی از قبیل
- اتخاذ تصمیمات و تصویب آنها در جهت حفظ منافع موسسه.
- بررسی عملکرد مدیر عامل.
- گزارش عملکرد سازمان.
- تهیه و ارائه چشمانداز سازمانی.
هیئت مدیره باید حداقل یک نفر شخص حقیقی را به مدیریت عاملی موسسه برگزیند و مدت تصدی و حقالزحمه و حدود اختیارات او را تعیین نماید. همچنین میتواند در هر زمان که صلاح بدانند وی را عزل نماید.
مدیر عامل میتواند همزمان عضو هیئت مدیره نیز باشد اما دوره مدیریتی او نمیتواند از مدت عضویتش در هیئت مدیره بیشتر باشد. همچنین تنها درصورتی میتواند رئیس هیئت مدیره نیز باشد که سه چهارم آراء حاضرین در جلسه هیئت مدیره موافق این تصمیم باشند.
وجود بازرس در موسسات غیرتجاری الزامی نیست اما مدیریت مالی در موسسات آنقدر اهمیت دارد که اکثر موسسات ترجیح میدهند برای خود بازرس قانونی تعیین کنند.
هیئت مدیره هر ساله یک یا چند بازرس انتخاب میکند تا صحت صورتداراییها، صورتحسابهای دورهای عملکرد، حساب سود و زیان و موارد مالی دیگر را بررسی و گزارشی از آنها را به مجمع عمومی تسلیم نمایند.
اعضاء هیات مدیره در اولین جلسه خود از بین اعضاء یک نفر را به عنوان خزانهدار انتخاب نموده و حدود اختیاراتش را مطابق با اساسنامه موسسه تعیین میکند.
در موسسات غیرتجاری کلیه اسناد و اوراق بهادار و تعهدآور موسسه با وجود امضاء خزانهدار معتبر خواهد بود و درصورتیکه خزانهدار غایب باشد، رئیس هیئت مدیره یا نائب رئیس حق استفاده از مهر موسسه را به نیابت از وی دارند.
جلسات هیئت مدیره در موسسات غیرتجاری با حضور اکثریت اعضاء جنبه رسمی پیدا کرده و تمامی تصمیمات آن با اکثریت آراء رسمیت مییابد.
شرایط اعضاء هیات مدیره موسسه غیر تجاری
در موسسات غیرتجاری میبایست حداقل دو عضو هیات مدیره حقیقی و یا حقوقی داشته باشیم که دارای شرایط زیر باشد و در ضمن اعضاء هیئت مدیره یا هیئت امناء بهعنوان اصلیترین رکن اداره کننده موسسه، میبایست سوابق تحصیلی مرتبط با موضوع فعالیت موسسه را دارا باشند.
- دارای سمتهای دولتی نباشند.
- حداقل سن اشخاص اعضاء هیئت مدیره ۱۸ سال می باشد.
- مدیر عامل نمیتواند در شرکت دیگری مدیر عامل باشد.
- اعضاء هیئت مدیره می توانند از شرکاء و یا خارج از شرکاء انتخاب شوند.
- مدیر عامل می تواند از شرکاء و یا خارج از شرکاء انتخاب شوند.
سمت های اعضاء هیات مدیره موسسه غیر تجاری
سمت های زیر اجباراً در اولین جلسه موسسه باید انتخاب شوند:
- مدیر عامل.
- رئیس هیات مدیره.
- عضو هیات مدیره که میتواند مدیر عامل شرکت باشد.
در اینزمینه میتوانید به مقاله هیئت مدیره کلیه شخصیتهای حقوقی مراجعه کنید: هیئت مدیره شخصیت حقوقی
نکته: در موسسات غیرتجاری امکان وجود بازرس, خزانهدار و منشی بهصورت اختیاری و درصورت پیشبینی در اساسنامه وجود دارد.
نحوه ثبت موسسه غیر تجاری
در اولین مرحله برای تاسیس موسسه غیرتجاری باید انتفاعی و یا غیرانتفاعی بودن آنرا مشخص نمایید. درصورت مجوزی بودن موضوع فعالیت، مجوزهای لازم را اخذ نموده، سپس تعیین نام موسسه خود را انجام دهید. در این میان توجه داشته باشید که از تکراری بودن نام انتخابی اجتناب ورزید.
درصورت مورد تایید واقع شدن یکی از اسامی پیشنهادی شما، میبایست اوراق قانونی شرکت مطابق قانون تجارت تنظیم گردند و اعضاء تمامی اوراق را امضاء نمایند. کلیه اسناد و ضمیمهها را در پاکت مخصوص پستی به اداره ثبت شرکتها ارسال و یا تحویل شود.
کارشناسان مربوطه پس از بررسی مدارک ارسالی، درصورت نبود نقص و اشتباه پرونده شما را تایید میکنند. در این مرحله میتوانید نسبت به تحویل اوراق ثبت و انتشار آگهی تاسیس موسسه غیرتجاری در روزنامه رسمی کشور اقدام نموده و ثبت موسسه خود را به اتمام رسانید.
مدارک ثبت موسسه غیر تجاری
مدارک ثبت موسسه غیر تجاری در ایران به دو دسته اوراق ثبت موسسه و مدارک مورد نیاز ثبت موسسه که برای اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری ارسال میشود تقسیمبندی میشود که در زیر هر دو مورد را بهصورت کامل و جامع توضیح می دهیم.
مدارک تاسیس موسسه غیر تجاری
مدارک تاسیس موسسه غیر تجاری به شرح زیر می باشد:
- مدارک هویتی شرکاء در زمان تاسیس (شناسنامه و کارت ملی یا کارت هوشمند).
- مدارک هویتی اعضاء هیات مدیره یا هیئت امناء درصورتی که هیئت مدیره خارج از شرکاء باشند.
- مدارک هویتی بازرس یا بازرسان و خزانهدار درصورت وجود.
- درصورتی که شریکی حقوقی باشد اوراق شخصیت حقوقی که دارای اعتبار و تمدید شده باشد به همراه معرفینامه شخصیت حقوقی برای نماینده خود که دارای شماره و تاریخ اعتبار باشد.
- کدفراگیر درصورتی که شریک یا عضو هیات مدیره شخص غیرایرانی باشد.
- ارائه مجوز درصورتی که موضوع فعالیت موسسه مجوزی باشد.
- افتتاح حساب بانکی و پرداختهای قانونی قبل از ثبت موسسه و ارائه شماره شباء.
- گواهی عدمسوءپیشینه و اقرارنامه اعضاء هیات مدیره موسسه غیرتجاری.
- اعلام کدپستی معتبر اداری و یا تجاری جهت اقامتگاه موسسه غیرتجاری.
- اعلام کدپستی معتبر جهت اعلام آدرس شرکاء و اعضاء هیات مدیره و بازرسان موسسه غیرتجاری.
- اعلام شماره تماس همراه به نام اعضاء هیات مدیره یا هیئت امناء موسسه غیرتجاری.
اوراق ثبت موسسه غیر تجاری
باتوجه به خواسته شرکاء و اعضاء موسسه کلیه اوراق ثبت موسسه غیر تجاری را شرکت ثبتی تیوان بهصورت اختصاصی و جامع ثبت میکند بهگونهای که کاملاً با مقررات قانون تجارت همخوانی داشته باشد و در آینده باعث بروز مشکلی نشود و تمام موارد را لحاظ میکند.
اوراق قانونی موسسه غیر تجاری
موسسات غیرتجاری برای تاسیس احتیاج به اوراقی دارد که میبایست بعد از تکمیل مدارک ثبت موسسه غیرتجاری به امضاء شرکاء و اعضاء رسیده باشد که به شرح زیر میباشد :
- تقاضانامه موسسات غیرتجاری.
- اساسنامه موسسات غیرتجاری.
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین موسسات غیرتجاری.
- صورتجلسه هیات مدیره یا هیات امناء.
- اقرارنامه مدیران.
- درصورت مجوزی بودن مجوز اخذ شده.
این اوراق برای موسسات غیر تجاری متقاوت میباشد و رویه ثابتی برای کلیه موسسات غیرتجاری ندارد.
درصورتی که موسسه توسط ارگانی مجوز داشته باشد اساسنامه را میبایست به تائید سازمان و یا ارگان صادر کننده مجوز برسانیم و در بعضی موارد اساسنامه توسط ارگان و یا سازمان صادر کننده جواز تنظیم میشود.
وظایف مجمع عمومی مؤسس موسسات غیر تجاری در زمان تاسیس
وظایف مجمع موسسین به شرح زیر میباشد:
- رسیدگی به گزارش مؤسسین و تصویب آن.
- تصویب طرح اساسنامه موسسه غیرتجاری و درصورت لزوم اصلاح آن.
- انتخاب اولین مدیران موسسه غیرتجاری.
- تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که هرگونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای شرکاء تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد.
نکته: گزارش مؤسسین باید حداقل پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی مؤسس در محلی که در آگهی دعوت مجمع تعیین شده است آماده باشد.
هزینه ثبت موسسه غیر تجاری
هزینه ثبت موسسه غیر تجاری در ایران به دو دسته هزینه های اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری و هزینه های جاری ثبت موسسه غیر تجاری میباشد.
هزینه های اداری ثبت موسسه
هزینههای اداری ثبت موسسه غیرتجاری در ایران به شرح زیر میباشد:
- تهیه پاک جهت تحویل اوراق به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری.
- هزینه تحویل اوراق به اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری توسط مراکز منتخب.
- پرداخت حقالثبت تاسیس به نسبت سرمایه.
- پرداخت روزنامه رسمی تاسیس که حداقل دو کادر با هزینه ثابت میباشد.
- پرداخت روزنامه کثیرالانتشار تاسیس که حداقل دو کادر با هزینههای متفاوت و اختیاری میباشد.
- پرداخت هزینه اظهارنامه پلمب الکترونیک موسسه غیرتجاری.
هزینه تاسیس موسسه غیر تجاری
هزینههای جاری ثبت موسسه غیرتجاری باتوجه به امور محول شده به شرکت تیوان متغیر میباشد. لازم به ذکر است تمامی مواردی را که توضیح دادهایم توسط شرکت ثبتی تیوان پیش خواهد رفت و متقاضی نیازی ندارد که وقت و زمان خود را صرف این موارد کند. هزینه های جاری ثبت موسسات به شرح زیر میباشد:
- تنظیم کلیه اوراق قانونی موسسات غیرتجاری بهصورت تخصصی.
- ثبت کلیه اوراق تنظیم شده موسسه غیرتجاری.
- تحویل اوراق موسسه از اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری.
- به اتمام رساندن پروسه تاسیس موسسه غیرتجاری.
بعد از ثبت موسسه غیر تجاری ظرف مدت دو روزکاری باید هزینه روزنامهها پرداخت شود و بعد از این زمان باید ظرف مدت بیست روز اظهارنامه پلمپ الکترونیک را اخذ کرد و همچنین ظرف مدت دو ماه برای اخذ کداقتصادی اقدام نمود.
سامانه ثبت موسسه
سامانه ثبت موسسه انتقاعی و یا غیر انتفاعی به سه دسته تقسیم میشوند که مراکز و سامانههای مختلفی جهت ثبت دارند که آن را تشریح می دهیم:
- سامانه ثبت موسسه و تشکلات در تهران اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری تهران میباشد.
- سامانه ثبت موسسه و تشکلها در شهرستانها اداره ثبت مرکز استان میباشد.
- ثبت موسسات و تشکلاتی که در خارج از کشور به ثبت رسیده باشند فقط در تهران اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری تهران میباشد.
نکته مهم: موسسات غیرتجاری که خارج از ایران فعالیت داشته باشند میبایست کلیه اوراق ثبتی خود را به زبان فارسی تنظیم کنند.
نحوه محاسبه مالیات موسسات غیر تجاری
نحوه حساب مالیات موسسات غیرتجاری مختلف است. مؤسسات بايستی هر ساله اظهارنامه عملکر سال مالی خود را تهيه و نسبت به اعلام و ارجاع به اداره مالیات اقدام نموده و حسابهای خود را در آن درج نمايند.
سخن پایانی در مورد ثبت موسسات غیر تجاری
باید اشاره کنیم که، مراحل ثبت مؤسسه و ارائه مدارک از طریق سامانه اینترنتی ثبت شرکت ها نیز ممکن میباشد و بعد از پایان مراحل ثبت و گذشت مدت زمانهای مقرر قانونی، مراتب کار در دفتر ویژه ثبت درج شده و یک برگه تایید رسمی مبتنی بر قبول ثبت موسسه به دست درخواست کننده میرسد.
درضمن باید خلاصه این موارد و مشخصات کامل مؤسسه (مشخصات اعضاء، موضوع، نام، آدرس، میزان سرمایه) به وسیله درخواست کننده بایست در روزنامه رسمی کشور در یک نوبت چاپ و منتشر گردد.
لازم به ذکر است که هزینه ثبت موسسه غیرتجاری بهصورت پلکانی و بعد از انجام پرونده و تکمیل مدارک ثبت موسسه غیرتجاری از متقاضی اخذ می گردد.
انتخاب مدیران در مؤسسات غیر تجاری برعهده مجمع عمومی موسس می باشد و هر یک از آنها نیز به میزان سرمایه خود دارای مسئولیت کیفری میباشند.
راه ارتباطی با شرکت ثبتی تیوان جهت ثبت موسسه
درصورتی که تمایل به تاسیس موسسه غیرتجاری دارید و این افتخار را میخواهید به شرکت تیوان بدهید, در سامانه برخط تیوان ثبت نام کنید و مشخصات خود را تکمیل کنید و با مدارک هویتی شرکاء و اعضاء هیات مدیره و بازرسان برای شرکت تیوان توسط ایمیل یا فایل ضمیمه زیر ارسال کنید تا در سریعترین زمان و بهترین کیفیت موسسه شما به ثبت برسد.
برای اطلاع از هزینه ثبت موسسه غیرتجاری بعد از تکمیل و ارسال فرم حتماً با شرکت تیوان تماس حاصل فرمایید تا تفاوت را احساس کنید.
توجه داشته باشید کلیه زمان در نظر گرفته برای موسسه غیر تجاری زمانی حدود هفت تا ده روزکاری انجام میباشد و هیچ فرقی ندارد که چه تعداد عضو, چه مقدار سرمایه, چه مقدار سهمالشرکه و چه تعداد شریک داشته باشد و در تمامی موارد هزینه تاسیس موسسه غیرتجاری یکسان میباشد.
این زمان از تحویل و تکمیل مدارک ثبت موسسه غیرتجاری و صورتجلسه مهر و امضاء شده به شرکت ثبتی تیوان حساب میشود.
شرکت تیوان پیشرو در امور ثبتی
اولین در بهترین ها هستیم
ثبت موسسه غیرتجاری را با ما تجربه و تغییرات را به ما بسپارید.
فاصله ما تا شما یک کلیک می باشد.
پاسخ: خیر امکان تبدیل موسسه به شرکت و بلعکس وجود ندارد.